Sınav stresi ile başa çıkma yolları

sınav

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi her yaşta öğrenciler sınavlara girmekte ve öğrencilik bittikten sonra işe girmek için hayatta çeşitli sınavlar ile karşılaşmaktadır.


Kişide başarma güdüsü olduğu için kaybetme korkusu strese yol açmaktadır. Stres belirli anlamda koruyucudur. Belirli bir düzeye kadar stres kişiyi motive etmektedir. Belirli bir düzeyin üzerine çıkan kaygı ve stres insanın bilgi ve becerisini etkilemektedir. Sınav streside bu nedenle aşırı olduğu zaman başarıyı düşüren bir durumdur. Stres ile baş edilmesinin öğrenilmesi ve baş etme yöntemlerinin iyi kavranması önemli bir süreçtir.


Sınav kaygısının en önemli nedenlerinden bir tanesi insanın hep aklında kötü senaryolar oluşturmasıdır. Herşeyin daha kötü olacağına ilişkin sürekli senaryo oluşturulması bu düşünceler nedeniyle kaydı daha da artmaktadır.


Sınav için çalıştığınız halde elinizden geleni yaptığınız ve yeterli olarak çalıştığınızı düşündüğünüz halde yine de başarısız olacağını ve yetersiz olduğunuzu düşünüyorsanız o zaman sınav kaygısından bahsetmek gerekir.


Kaygınız arttıkça sınavdaki performansınız düşer. Performansınız düştüğü içinde kaygınız daha da artar. Sınav kaygısı olan kişiler sürekli kendilerini başkalarıyla kıyaslamakta, başkalarının kendilerinden daha iyi sonuç alacağını düşünmektedirler. Sınav kaygısı nedeniyle, kaygının dağıttığı dikkatleri nedeniyle sınavda istediği performansı gösteremez. Sınav stresi kalp çarpıntısı, titreme, ateş basması, nabız yükselmesi gibi etkenlere neden olmaktadır. Sınav kaygısı yüksek olanlar bunları çok daha fazla hissetmektedir. Dolayısıyla bu bedensel belirtileri de kontrol edememektedirler.


Bazı öğrenciler sadece belirli sınavların öncesinde kaygı duyarlar. Bunlar daha çok dersle ilgili sorunu olan ya da o dersi başaracağına inancı olmaya kişilerdir. Diğer derslerde ise kaygı ve stres olmamaktadır.


Sınav Kaygısı Olan Ne Yapmalı?


Stres sınav başlamadan önce en yüksek noktaya gelir. Bu durumda kendinize sınava hazır olduğunuzu söyleyin ve elimden geleni yaptım, şu anda da elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım deyin.


Olumsuz düşüncelerimize dur demeyi öğrenmek. Ya hata yaparsam, sırayı karıştırırsam, soru atlarsam, kaydırırsam gibi düşüncelerden uzak durun. Kaydırmanız için bir neden olmadığınızı sürekli tekrar edin.


Sınav kaygısının nedenlerinden biri de zaman ayarıdır. Bu nedenle kendinizi bu konuda telkin edin. Ben zamanı ayarlayabilirim ve bunu öğrendim diye kendi kendinize tekrar edin.


Soruları sıralı yapmanız gerekmiyor. En iyi bildiğinizden başlamanız sizi rahatlatacaktır. Böylelikle bir soruyu yapamadığınızda ya da takıldığınızda kaygınız artabilir.


Sınav sırasında çevreye bakmak, başkalarının nasıl yaptığı ile ilgilenmek kaygıyı artırabilir o nedenle diğer insanları görmezden gelmek daha doğru bir davranıştır.


Tüm bunlara rağmen sınav içerisinde kaygınız çok yükselirse biraz kalem kağıdı bırakın ve nefes egzersizi yapın, gözlerinizi kapatın bir süre sakinleşmek için kendinize süre tanıyın.


Sınav sırasında kaygıyı artıran şeylerden bir tanesi akla gelen olumsuz düşüncelerdir. Ben başarısızım, bu sınavı kazanamayacağım gibi düşünceler geldiğin bu düşünceleri geri çevirin. Niye başarısız olayım, ben bunları yaparım diyerek kendinizi telkin edin.


Kaygınızın çok arttığını düşünüyorsanız bir süreliğine herhangi bir objeye, silgi, kalem gibi elinizdeki meteryale odaklanın ve aklınızdaki kaygıları boşaltmak için çaba sarfedin.


Kaygınızı tamamen yok etmeye çalışmayın. Bir miktar kaygı başarı için gereklidir. Sınavla ilgili kaygılarınız çok fazla ise bu sınav sizin için çok önemliyse kaygınızın azalması için Ankara Ümitköy Psikologu ziyaret edebilirsiniz.
Ankara Psikolog olarak her daim hizmetinizdeyiz.