Panik Atak Nedir? Belirtileri, Tedavisi, Kurtulmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Panik

Panik atak belirtileri ve çözümleri

Nedeni tam anlaşılmayan büyük bir kaygı korku atağıdır. Panik atak sırasında kişiler nedenini tam olarak bilmedikleri yoğun bir sıkıntı hissederler ve bu sıkıntıya bazı fiziksel belirtiler de takip eder.

İnsanlar panik atak geçirdiklerinde neye sıkıldın, canını ne sıktı gibi sorular ile karşılaşırlar. Fakat hastanın bu duruma vereceği kesin bir yanıtı yoktur. Hasta çok rahatken, uyurken, televizyon seyrederken bile panik atak yaşayabilir.

PANİK ATAK NEDEN OLUR?

Panik atak geçirmek bazı belirtilerin bir araya gelmesi ile olur. Bunların arasında çocukluk çağında geçirilmiş travmalar, daha sonra ortaya çıkmış beyin biyokimyasal değişiklikler, son zamanlarda yaşanmış olan ayrılıklar gibi çok çeşitli faktörler panik atağın ortaya çıkmasında etkilidir. Yani panik atağa neden olabilen kesin bir faktör belirlenmemiştir.Panik atak her bir olayın tek tek bir araya gelmesinin sonucu olarak kendini gösterir. Panik atakların altında yatan en temel korkunun ölüm korkusu olduğu bilinmektedir.

Panik atak belirtileri:

Panik atak sorununda bazı temel belirtiler vardır. Bu temel belirtiler kalp ile ilgili, solunum sistemi ile ilgili, mide ve bağırsak sitemi ile ilgili, üriner sistem ile ilgili, sinir sistemi ile ilgili, görme ile ilgili, kas iskelet sistemi ile ilgili gibi birçok sistem ile ile ilgili belirtiler görülür.

Örneğin, ellerde ve kollarda uyuşma, karıncalanma, kalpte çarpıntı, kalpte sıkışma, kalbin çok hızlı atması, ağzın kenarında uyuşmalar, baş dönmesi, bulantı, titreme, üşüme, ateş basması, çevreyi değişmiş gibi görme, kendini ve etrafındakileri değişmiş gibi algılama, ölüm korkusu, bayılma korkusu, kalp krizi geçiriyormuş gibi hissetme, nefes alamama, solunum sıkıntısı çekme, daralma gibi karışık belirtiler kümesidir.

Bu belirtilerden birkaç tanesi 10-15 dakika gibi kısa bir sürede hastayı sarar ve hastanın sağlıklı, mantıklı düşünmesine engel olur ve hastanın düşünebildiği tek şey bir an önce bulunduğu yerden çıkmak, oradan uzaklaşmak ve hemen bir doktora ya da hastaneye gitme ihtiyacı duymaktır.

Panik atak hastalığından nasıl kurtulurum? diye düşünüp duruyorsanız kendim de yaşayan biri olarak beni iyi etmiş olan şeylerden bahsedeceğim.

Panik atak artık birçok insanın yaşadığı bir psikolojik hastalık haline geldi ve yaşayanlar hayata tutunmakta bile zorlandıklarını dile getiriyorlar.

Bu yüzden bende panik atak hastalığı yaşamış biri olarak sizlere panik ataktan kurtulma yolunda edindiğim tecrübelerimi paylaşıyorum.

1.Şimdi panik ataktan kurtulmak için öncelikle bir psikologa gidip ilaç tedavisine de başlayın.Panik atak hastalığından verilen ilaçlar sadece sizi sakin tutmak ve rahatlamak amacında oluyor.İçtiğiniz ilaca göre zamanla tabi genelde 1 ay sonrasında kendinizi olur olmaz yere mutlu hissetmeye başlıyorsunuz mesela.Çünkü verilen ilaçlar beyinde yer alan mutluluk hormonunun daha fazla salgılanmasını sağlıyormuş.
Bende içtiğim bu tür anti-depresan panik atak ilaçları sonrasında sebepsiz yere kendimi mutlu hissediyordum ve hayatta birşeyleri daha az kafaya takar olmuştum.

2.Panik atak sadece zihinde var olur aslında vücudunuz da hiç bir rahatsızlık yoktur.Bu hastalığın sizin için sadece beyninizin oynadığı bir oyundan ibaret olduğunu unutmayın.

3.Tek olmadığınızı unutmayın arkadaşlar sizler gibi bu rahatsızlığı ve aynı sorunları yaşayan birçok insan var .Başka insanlar sizi anlamakta zorluk çektiği için panik atak olan insanlarla konuşup dertleşmek de iyi gelir.

4.Panik ataktan kurtulmanın en güzel yolu korkularınızın üstüne gidin.Bugün ölüyorum sanıyorsanız bırakın gitsin hayata kaç kere geleceksiniz sanki ? Bırakın bugün ölecek olsanız da son anınıza kadar güzel yaşayın .Bunu düşünmeyin ve mutlaka sevdiğiniz insanlarla birlikte gezip eğlenin.En çok da panik ataktan kurtulmamda arkadaşlar bunun etkisi oldu.Sevdiğim insanlarla canım nereye isterse oraya gidip eğlenmeye mutlu olmaya çalıştım ve ne zaman kötü hissetsem dışarı çıkıp bir hava aldım.Kendimi dinledim.. Doğayı izledim .Bu güzel hayatın güzellikleri düşündüm.Bir hayallerim olduğunu hatırladım.Her ne kadar kötü düşmüş olsam da elbet bir gün kalkacağımı biliyordum.Sizde hiçbir şeyden vazgeçmeyin.

Panik Ataktan Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

Panik atak artık birçok insanın yaşadığı bir psikolojik hastalık haline geldi ve yaşayanlar hayata tutunmakta bile zorlandıklarını dile getiriyorlar.Bu yüzden bende panik atak hastalığı yaşamış biri olarak sizlere panik ataktan kurtulma yolunda edindiğim tecrübelerimi paylaşıyorum.

1. Panik atak hastalığından verilen ilaçlar sadece sizi sakin tutmak ve rahatlamak amacında oluyor.İçtiğiniz ilaca göre zamanla tabi genelde 1 ay sonrasında kendinizi olur olmaz yere mutlu hissetmeye başlıyorsunuz mesela.Çünkü verilen ilaçlar beyinde yer alan mutluluk hormonunun daha fazla salgılanmasını sağlıyormuş.
Bende içtiğim bu tür anti-depresan panik atak ilaçları sonrasında sebepsiz yere kendimi mutlu hissediyordum ve hayatta birşeyleri daha az kafaya takar olmuştum.

2.Panik atak sadece zihinde var olur aslında vücudunuz da hiç bir rahatsızlık yoktur. Bu hastalığın sizin için sadece beyninizin oynadığı bir oyundan ibaret olduğunu unutmayın.

3.Tek olmadığınızı unutmayın arkadaşlar sizler gibi bu rahatsızlığı ve aynı sorunları yaşayan birçok insan var .Başka insanlar sizi anlamakta zorluk çektiği için panik atak olan insanlarla konuşup dertleşmek de iyi gelir.

4.Panik ataktan kurtulmanın en güzel yolu korkularınızın üstüne gidin. Bugün ölüyorum sanıyorsanız bırakın gitsin hayata kaç kere geleceksiniz sanki ? Bırakın bugün ölecek olsanız da son anınıza kadar güzel yaşayın .Bunu düşünmeyin ve mutlaka sevdiğiniz insanlarla birlikte gezip eğlenin. En çok da panik ataktan kurtulmamda arkadaşlar bunun etkisi oldu.Sevdiğim insanlarla canım nereye isterse oraya gidip eğlenmeye mutlu olmaya çalıştım ve ne zaman kötü hissetsem dışarı çıkıp bir hava aldım. Kendimi dinledim.. Doğayı izledim. Bu güzel hayatın güzellikleri düşündüm.Bir hayallerim olduğunu hatırladım. Her ne kadar kötü düşmüş olsam da elbet bir gün kalkacağımı biliyordum.Sizde hiçbir şeyden vazgeçmeyin.

Panik atak tedavisi

Panik atak tedavisinde ilaç tedavisi olmazsa olmazdıır. Çünkü panik atak sorunu olan kişinin bozulmuş olan beyin kimyası ilaç tedavisi ile düzeltilebilir. Bu nedenle ilaç tedavisinden korkmamak gereklidir. Ayrıca ataklar sırasında davranma şekli, ataklara yüklenecek anlamlar atağı durdurmak ve denetlemek için psikoterapi denilen yönteminde ilaç tedavisine ek olarak uygulanması kalıcı iyileşme sağlanması için oldukça önemlidir.

PANİK ATAK TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?

Panik ataklarda tedavinin süresi hastanın durumuna ve hastalığın şiddetine göre1-2 sene arasında değişir. 1-2 yıl sonra hiç panik atak geçirmeden bir zaman süreci gerçekleşir ise doktorun kararı ile birlikte ilaçların dozu yavaş yavaş azaltılarak tedavi sonlandırılır.