GEÇMİŞİN YÜKLERİNDEN NASIL KURTULURSUN?

Panik

Hepimiz biraz yaralıyız. Geçmişte yaşadığımız olumsuz olaylardan dolayı yüreğimizde bazen büyük bazen de küçük yaralar açılmıştır. Bazı insanlar zaman içerisinde bu yaralarını tedavi ederler. Bazı insanlarda ise o yaranın şifası hiç geçmemiştir. Bu yazıda geçmişimizdeki yaraları nasıl ortadan kaldırabilirizi konuşacağız.

Geçmişinde belki çok acı şeyler yaşadın. Belki kötü muameleye maruz kaldın. Belki ihmal edildin, sevilmedin, değer görmedin. İlk adımda geçmişte ne yaşadığını kabullenmen lazım. Geçmişte savaşan kişiler sürekli kafasında senorya yazar ve bu zihnindeki enerjiyi o kadar tüketir ki kafanda her daim öfke ve suçluluk duygusu olur. Benim hatam mı diye kendine yüklenirsin. Bazen de karşı tarafa öfkenle yüklenirsin. Sizden şunu istiyorum ne yaşadıysanız yaşadınız bunlar artık geçmişte kaldı. Bunlar senin başına geldi, sen yaşadın. Bunları kabullenmen lazım.

Zihnimizin ilginç bir yapısı var. Bazı şeyleri zihnimizde düşündüğümüz zaman bedenimin ve ruhumuz onu yeniden oluyormuş zannediyor ve ona göre tepki veriyor. Zihninde savaş halindeysen aynı şeyi tekrar tekrar düşünüyorsan zihninde tekrar yaşıyormuş gibi travmaya maruz kalıyor. Şöyle düşünmeliyiz, artık sen geçmişte olan olayın oyuncusu değilsin. Sanki televizyon ekranından izliyormuş gibi düşünmelisin. Zihnindeki görüntüyü kontrol etmelisin ve olumlu şeyler düşünmelisin.

Geçmişte bize bu yaraları açan insanlar ile yüzleşmek. Evet yüzleşmek işe yarayabilir ama çoğu zaman yüzleşme girişimleri duvara tostluyor. Karşı taraf genellikle durumu kabullenmiyor. Yüzleşme girişimi bazen umduğumuz gibi gerçekşmeyebiliryor. Karşı taraf bazen baskın karakteri ile bizi suçlayabiliyor.

Şu an çektiğimiz acının kaynağı tamamen bizim içimizde geçmişte neler olduysa oldu ve orada bitti. Kurban rolünde olmak bazen güçlüde hissittirebilir ama senin içinde sorumluluğu alıp geçmişin yükünden kurtulman lazım.

Geçmişin yüklerini ifade etmek çok önemlidir. Ama bunu herhangi birisi ile değil uzman kişilere durumu anlatmak ve içimizi dökmek doğru bir davranıştır. Ankara Ümitköy Psikolog bu açıdan size yardımcı olacaktır.

Öfkenin kaynağını keşfetmek önemlidir. Öfke çoğu zaman ikincil duygudur. Arka planında başka duygular olabilir, haksızlığa uğramak vb gibi durumlar olabilir. Sen neden öfkeleniyorsun durmadan bunu kendine sormalısın. İntikam almaya çalışmak ve intikam duygusunu geliştirmek pek faydalı bir durum değildir. Geçmişteki insanları veya olaylara affetmelisin. Birisini affetteğiniz zaman o kişi tekrar zarar veremeyecektir, affettim diye o kişi veya kişileri hayatınıza almanıza gerek yok. Böyle kişileri tekrar hayatınıza almamanız gerekir. Affettiğin zaman şöyle diyeceksin; herkes kendi düşenü oynuyor bu hayatta bunun benimle ilgisi olmayabilir belki o da kötü zamanlardan geçiyordu diyebilmeliyiz. Böyle yapınca rahatlarız ve doğru kararlar verebiliriz.

Herkes geçmişte hata yapmıştır. Aklınıza kötü şeyler geldiğinde şunu diyeceksiniz: Ben iyi bir insanım. İnsanız hata yaparız çok doğal değil mi?