Bebekler Sütten Ne Zaman Kesmeli Ve Kolay Yolları Nelerdir?

kübra meşe

2012 yılında Sağlık Bakanlığının almış olduğu bir karara ve Dünya Sağlık Örgütü’nün vermiş olduğu önerilere göre emzirmeler aşamalı bir şekilde azaltılıp, ek besinlerin kademe kademe arttırılması gerekmektedir. Sütten kesme süreci 6 ila 24 ay zamanı anne sütünün azaltılması evresi, 2 yaşından sonrası ise gerçek manada sütten kesme  şeklinde kabul edilmektedir.

Bebekleri memeden kesme evresi hem anneler için hem de bebekler açısından son derece zor bir dönemdir. Annelerin sütü ile bebeklerin gelişmelerine bağlı bir şekilde memeden kesilme genel olarak 10 ila 24 ay içinde yapılmaktadır.

Bebeği memeden kesmek anne psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Bebeğin ise huysuz davranmasına, ağlamasına ve yemek yemeyi reddetmesine ortam hazırlayabilir. Sütten kesme sürecinin doğru bir şekilde gelişmesi için, annenin bu döneme hazırlık yapması ve kararlı olması önemlidir.

Kendiniz ile Bebeğinizi Hazırlamanız Gerekmektedir

Bebeğinizi birden bire memeden kesmeniz doğru olmayacaktır. Bundan dolayı, bebeğinizi sütten kesecekseniz bu zamanı birkaç aya bölmelisiniz. Bebeklerin ihtiyacı, gelişimleri, beslenme şekilleri ve annenin fizyolojik ile psikolojik durumu göz önüne alınarak, sütten kesilme sürecini başlatmak önem arz eder.

Bebeklerin bu evrede huzursuz olması, annenin kendisini suçlu hissetmesi gibi vakalara karşı da önlemlerin alınması gerekmektedir. Annelerin verdikleri karardan dönmemeleri gerekmektedir.

Çocuğunuz için Uygun Zamanı Seçmelisiniz

Sütten kesme evresinde, bebeklerin stresli bir halde olmadığından emin olmanız gerekmektedir. Dişlerin çıkma zamanı, bakıcının değişmesi, farklı bir ortamda hayata devam etmek, ebeveynlerinden bir tanesinden uzak olma gibi zamanlarda bebekleri sütten kesmek bu dönemlerde sorunlar meydana getirebilir. Bebeklerin stres yaşadığı zamanda onları sütten kesmek, bebeklerin psikolojik açıdan olumsuz etkilenmesine sebep olabilir.

Sabırlı Davranmanız Gerekmektedir 

Dünyaya geldiği günden beri meme emmekte olan bebek, emmeyi bıraktığı zaman zorlanmalar yaşayacaktır. Annesinin hem tenine hem kokusuna alıştığından ötürü bebeklerin kendine olan güveni de artar ve daha huzurlu hissetmesine yardımcı olur. Bu olayın değişmiş olması bebekleri huzursuz edeceği için, sütten kesme evrensinde ki geçişlere dikkat etmeniz son derecek önem arz eder.

Sütten Keseceğiniz Zaman Buna Zaman Ayırarak Yapmalısınız

Bebeğinizi birden bire memeden kesmek doğru bir tercih değildir. Bu dönemin hızlı olarak meydana gelmesi bebeğinizi negatif yönde etkileyecektir. 3 ila 6 hafta aralarında, bebeğinizi sütten kesmeniz, bebeğinizin yaşamış olacağı stresleri de önemli derecede azaltmaktadır.

Kararlı Olmanız Gerekmektedir

Sütten kesmeye karar verdiyseniz bu kararınızda ısrarlı olmanız gerekmektedir. Bebeğinizin stresli veya üzüntülü olması, onu emzirmeyecek olmanız sizleri duygusal bakımdan zorlayacaktır. Fakat sütten kesilmiş olan bebeği tekrar emzirmeniz, hem sizleri hem de bebeklerinizi negatif yönde etkileyecek. Bundan dolayı, sütten kestiğiniz zaman kararlı olmak gerekmektedir.

Ekstra Çözümler Üretmeye Çalışın

Çocuğunuzun beslenmesi konusunda herhangi bir problem yaşamak istemiyorsanız, vereceğiniz ek besinlere daha fazla dikkat etmeniz gerekecektir. Bebeğinize inek sütü veriyor iseniz, sütü cazip hale getirecek yöntemler geliştirmelisiniz. Örnek verecek olursak; dikkat çeken bir biberon veya bardak ile bebeğinizin inek sütünü içtiği zaman onun eğlenmesini sağlayabilirsiniz.

Bir yaşını doldurana kadar, annenin sütünü kendiliğinden bırakamayan bebekleri sütten keserken hassas davranmak oldukça önemlidir. Bebeğin bu süreçten olumsuz etkilenmemesi, anne ile olan duygusal bağının zayıflamaması ve sağlıksal açıdan sorun yaşamaması için, hem annenin hem de babanın memeden kesme döneminde dikkatli olması şarttır.

Böylelikle akıllarda kalan pek çok soruna cevap vermiş olduk. Annelerin bebeklerini sütten kesme konusunda neleri yapıp neleri yapmadığını paylaştık. Umarız sizler için faydalı bir yazı olmuştur. Unutmayın bu dönemi başarılı bir şekilde atlatmak tamamen siz annelerin eline olan bir şey.

Ankara Çayyolu Psikolog