Tırnak Yeme Hastalığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Tırnak yeme hastalığı nasıl tedavi edilir ?

Tırnak yeme hastalığı duygusal kökenli bir sorundur. Özellikle aileleri tarafından azarlanan çocukların tırnaklarını daha fazla yedikleri tespit edilmiştir,daha çok çocuklarda görülmesine karşın yetişkinlerde de görülen bir davranış bozukluğudur.

Tırnak yeme alışkanlığı çocuklarda 3-4 yaşlarında başlar ve sonradan öğrenilen bir davranıştır. Ailesinde tırnak yeme alışkanlığı olan bir çocuk bunu kopyalayabilir.

Diğer tırnak yeme nedenleri:

Evdeki aşırı baskıcı tutumlar ve kuralcı yapı Çocuğun azarlanması, toplum içinde aşağılanması, Yaşına uygun sorumluluk verilmemesi Kardeşler arasında taraf tutma Ana baba ilgisizliği Yaşanan korkular Çocukta gerginlik ve huzursuzluk oluşturan nedenlerin araştırılmalı,Tırnak yemek duygusal kökenli bir bozukluk olduğu için azarlamak, korkutmak, başkalarını örnek göstermek veya çocuğu tehdit etmek sorunu çözmez ,durumu daha da ağırlaştırır. Çocukları, korku ve kaygı oluşturabilecek film, video, atari gibi faaliyetlerden uzak tutmak gerekir.

Ebeveynler çocukların önünde asla kavga etmemelidir. Sorun uzun sürerse bir uzmanla görüşülmeli. Çocuklar yeni ortamlara ve yeni kişilere uyum göstermekte zorluk çekmezler. Ve çocuklarda bazı davranış biçimlerinin soruna dönüşmesine neden olan yetişkinlerdir.

Tırnak yeme ,gençlik döneminde ve yetişkinlerde de görülür. Önce stres nedeniyle veya tırnak yiyen bir aile bireyinden etkilenmeden dolayı başlayan bu sorun kısa bir süre sonra engellenemez bir alışkanlık haline gelir.

Tırnak yeme hayatın sorunlu anlarında artar, sorunlar azaldıkça veya yoluna girmeye başladığında kısa süreli azalmalar gösterir.Gerginliğin arttığı ve sıkıntılı dönemlerde ise artar.Gençlikte okuldaki başarısızlığın yanı sıra kız erkek arkadaşlıkların da yaşanan sorunlar, travmalar tırnak yemeyi sürekli hale getirir.

Tırnak yemeye bağlı ortaya çıkabilecek fiziksel sorunlar:

Uzun süre tırnak yeme devam ederse dişlerin kesici kenarları aşınabilir

Diş etleri mikrop kapabilir.Tırnak içindeki bakteriler diş etini iltihaplanabilir.

Normal şartlarda ağızda bulunmayan mikroorganizmalar, tırnak yeme yoluyla özellikle tuvalet sonrası ellerini yıkama alışkanlığı gelişmemiş çocuklarda ağza taşınır.Buda bağırsak enfeksiyonlarına, parazitlerin bulaşmasına neden olur.

Tırnak yeme alışkanlığı olan çocuklar diğer çocuklara kıyasla daha çabuk hastalanırlar bu da o çocuğun genel hayat başarısını olumsuz etkiler.

Diğer sorunlar ise kalp kapakçıklarını tutan mikrobik hastalıklar, anjin, ağız ve sindirim yolu enfeksiyonları gibi ağır antibiyotik kullanmayı gerektiren hastalıklardır.

Tırnak Yeme Tedavisi

Kesin ve kalıcı tedavisi hipnozla yapılabilir.

Koruyucu oje kullanılabilir.

Psikolojik destek sağlanabilir.

Ailenin bu konuda hassa olması gerekmektedir. Çocukta rahatsızlık varsa azarlamak ve rencide etmek yerine, yanında olduğunu ve tırnak yemeye devam ederse çeşitli sorunlar yaşayabileceğini güzel bir dille anlatmalıdır.

Ankara Psikolog