Kötü alışkanlıklar patlak lastikle yol almaya benzer. Çok benzin yakarsın ama çok az mesafe gidersin. Eğer kötü alışkanlıklara sahipsen hayatta, çok fazla enerji harcarsın çok çırpınırsın ama hayallerine ulaşmak noktasında ciddi sıkıntılar yaşarsın.
Kötü alışkanlıklara örnek olarak neleri gösterebiliriz? madde bağımlıklıkları, sigara bağımlılığı gibi bağımlılıklar bilindik bağımlılıklardır. Bilgisayar başında 15 saat zaman geçirmek, telefonun başından kalkmayıp herşeyi ihmal etmek, küfür etmek ya da yapman gereken şeyleri durmadan ertelemek gibi davranışlarda kötü alışkkanlıklara örnek olarak gösterilebilir.
İyi yada kötü alışkanlıkların hepsinin zihnimiz için bir anlamı vardır. Alkol, uyuşturucu kullanıyorsan bu sadece işin görünen kısmıdır. Bu gibi kötü alışkanlıkların arkasında bir mekanizma vardır. Bugüne kadar çok alkolükle karşılaştım ve rakının tadını seviyorum, viskinin tadına bayılıyorum diyen olmadı. İnsanlar bu gibi bağımlılıkları alkolün verdği yatıştırıcı etkisi için çareyi alkolde bulurum zannediyor.
Kötü alışkanlıkları şöyle nitelendirebiliriz. Vücudumuzda gelişen bir timör gibi. Timörün kocaman haliyle vücudundan çıkartmaya çalışırsan vücudün bir süre sonra iflas eder. Eğer sen hayatında uzun zaman var olan birşeyden kurtulmak istiyorsan onun yerine birşey koymak zorundasın. Örneğin bilgisayar başında 10 saat zaman geçiriyorsun. Belki de sen sosyal anlamda içe kapanık birisin, özgünven sorunların vardır. Ama bilgisayar oyunundaki kurduğun arkadaşlıklar bu eksikliği geçici bir süre kapatma olanağı sağlıyor. Ama dedin ki bilgisayarda bu kadar zaman geçirmeyeceğim. Bu alışkanlık senin zihninde 10 saatlik yer kaplıyor. Ama bu süreçte arka plandaki özgüvensizlik, sosyallik problemini çözmek için adımlar atman lazım. Bunun için ankara ümitköy psikologtan destek alabilirsin, kitap okuyabilir ya da dışarı çıkmaya kendini zorlayabilirsin. Ama evde oturup o alışkanlıktan kurtulmayı beklersen çok zor bir sürecin içine girebilirsin.
Kötü alışkanlıklardan kurtulmak için bir defter edinmelisiniz. Alışkanlıklarınızdan kurtulma serüveninizde bu defter size destek olacaktır. Amaçlarını, hedeflerini yazabilirsin. Harekete geçmeden önce kurtulmak istediğin alışkanlığın ölçümünü yapmak önemlidir. Pazartesi şu kadar salı günü şu kadar gibi bir ya da iki hafta alışkanlıklardan nasıl uzak kaldığını yazınız ve bu problemin hayatını nasıl mahvettiğini göreceksiniz. Alışkanlığınız bugüne kadar neler kaybettirdi neler kazandırdı gibi önemli bilgileride yazmayı unutmayınız.
Hayattaki sıkıntılar karşısında bunaldığın zaman kendini duygusal yemeğe veriyorsun. Akşam haber geldi bunalıyrsun açıyorsun dolabı kocam bir yaş pasta var ve hepsini yiyorsun ve hızla kilo alıyorsun. Burada tetikleyici olan evde yalnızsın ve sorunu çözemediğin zaman kendini yemeğe veriyorsun. Baktın kötü hissediyorsun iş kontrolden çıkmadan önce bir arkadaşını arayabilirsin, duşa girebilirsin, spora gidebilirsin, çıkıp dışarıda bir yürüyüş yapabilirsin.
Kahve içerken sigarasız yapamıyorsun. Sigarayı bırakmaya çalıştın ama kahve içtiğin zaman canın deli gibi sigara istiyor. Ne yapacaksın? bir süre kahveyi keseceksin. Ne yaptın tetikleyici kestin.
Bazı insanlar diğer insanlara söz verdiği zaman daha fazla motive olur ve çıktığı zorlu yolda çok daha fazla irade gösterir. Diyelim ki bir karar aldın. Dostluğuna samimiyetine güvendiğin insanlara de ki ben böyle yola çıkıyorum bu yolda beni destekle. Böyle olunca dirayetimiz daha çok artacaktır ve sizin için daha kolay olacaktır. Şuna dikkat etmemiz lazım. Görev verdiğimiz insanlar bizim kurtulmaya çalıştığımız kötü alışkanlıklara sahip olmamalı.
Bazen de aynı kötü alışkanlığa sahip olan insanlar var ise bir ikisini kafalayabilirsen beraber aynı yola çıkıyor olmanız sizi ciddi anlamda motive edecektir.
Kararını verdin ve yola çıktın kötü alışkanlığı bırakma noktasında güzel adımlar elde ettin ama zaman ilerledikçe bıraktığın şeye geri dönme arzusu ortaya çıkabilir. Sakın böyle bir durumda paniğe kapılma herkes böyle durumlara düşüyor. Bazen diyeceksin ki yapamıyorum ben. Emin ol bunu herkes hissediyor.
Bir yandan da iç ses vardır. Genelde hayırlı bir şey konuştuğu olmaz. Yapamayacaksın, beceremiyeceksin der. Senin ait olduğun yer orası der. Dirayetin zayıflarsa haklısın der ve geri dönersin. İç sesin bir söylüyorsa sen iki kez söyleyeceksin. İç sesine diyeceksin ki göreceksin başaracağım diye üstün geleceksin.
Her insanın içerisinde olması gereken ideal insan var. Kimi ideal insanına ulaşabiliyor kimi de ideal insana ulaşamadan hiç keşfedemeden ölüp gidiyor. Sen eğer ideal insana ulaşmak istiyorsan sana zarar verdiğini düşündüğün alışkanlıklardan kurtulman lazım.
Kendinizi analiz edin, nelerden kurtulmanız lazım ki gerçekten kendin olabilesin. Bugüne kadar bıraktığınız kötü alışkanlıkları yorum bölümüne yazınız sohbet edelim.